Θα γίνω λίγο κακός : Έλληνας οδηγός και ΛΕΑ

Του Μάρκου Κ. Καπετανάκη

Κλασσικέ Έλληνα, πανηγύρισες όταν έμαθες πως το Πάσχα θα επιστρέψεις από την Ήπειρο στην Πάτρα και θα έχουν δοθεί και εκεί μεγάλα τμήματα της νέας οδού. Πανηγύρισες για τα νέα τμήματα στην ΝΕΟ Πατρών – Κορίνθου. Δεν πανηγύρισες όμως καθόλου όταν έμεινες ακινητοποιημένος ώρες ατελείωτες από το μποτιλιάρισμα κατά την επιστροφή του Πάσχα.

Μετά από τόσα χρόνια υπομονής που έχεις κάνει, αφού το υπέρτατο κράτος που ζούμε θέλει περίπου 20 χρόνια για να φτιάξει έναν δρόμο, τη στιγμή που οι «βάρβαροι» Κροάτες έκανα μόλις τρία χρόνια να φτιάξουν τον αυτοκινητόδρομο Σπλιτ-Ζάγκρεμπ (410 χλμ), με πολύ πιο δύσκολες γεωλογικές συνθήκες. Πες μου λοιπόν. Δεν μπορείς να περιμένεις 30 λεπτά ακόμα;

Όχι ε; Και φυσικά τι έκανες; Πήγες να «χωθείς». Να σφηνώσεις το αμάξι σου ανάμεσα στα υπόλοιπα για να κερδίσεις 4-5 μέτρα. Και το μόνο που κατάφερες είναι να «κλείσεις» την ΛΕΑ (Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης).

Και προσπαθώντας να μπω στο μυαλό σου και στην νοοτροπία σου, σκέφτομαι. Αν (χτύπα ξύλο) έπρεπε ένα όχημα άμεσης επέμβασης (Ασθενοφόρο ή Πυροσβεστικό) θα έπρεπε να περάσει, μάλλον θα πέρναγε από αέρος. Διότι είχες κλείσει την ΛΕΑ. Και έτσι στην καλύτερη κάποιος θα περίμενε μέσα στην ταλαιπωρία του και στην χειρότερη θα μας άφηνε χρόνους.

Σκέψου λοιπόν φίλε οδηγέ. Βάλε τον εαυτό σου στη θέση αυτού που περιμένει το όχημα έκτακτης ανάγκης. Μην κλείνεις την ΛΕΑ για να κερδίσεις 50 μέτρα και να φτάσεις 10 λεπτά νωρίτερα. Βάλε στο μυαλό σου ότι με την συμπεριφορά σου, πως μπορεί να μην φτάσεις καθόλου. Ή ακόμα χειρότερα πως μπορεί να μην φτάσει κάποιος άλλος.

Μην πατάς πάνω στην ανομία που επικρατεί στην χώρα μας και επειδή δεν σε τιμωρεί κάποιος κάνεις τον αδιάφορο. Θυμήσου λίγους μήνες πίσω τι έγινε με τα χιόνια στο Αίγιο. Γιατί δεν άνοιγε ο δρόμος; Γιατί δεν είχαν πρόσβαση τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, επειδή κάποιος Ελληνάρας τους είχε κλείσει το δρόμο.

Και για να σε τρομάξω λίγο, θα σου αναφέρω το εξής. Τα οχήματα έκτακτης ανάγκης έχουν το δικαίωμα να κινηθούν και αντίθετα στην ΛΕΑ. Δηλαδή, ανάποδα από την φορά την δική σου. Κάνε τα μαθηματικά και υπολόγισε τι σημαίνει αυτό.