Ανάβαση Ριτσώνας: Εκπλήξεις στην πρεμιέρα!

Από εναλλαγές τόσο στα καιρικά φαινόμενα όσο και στα αποτελέσματα χαρακτηρίστηκε η Ανάβαση Ριτσώνας που άνοιξε την αυλαία του πρωταθλήματος. Ο αγώνας διεξήχθη από το Αγωνιστικό Σωματείο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (Α.Σ.Μ.Α.), έχοντας την υποστήριξη του Δημοτικού Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού Περιβάλλοντος Χαλκίδας (Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ.), με το πρώτο σκέλος να μεταδίδεται ζωντανά από το STAR Κεντρικής Ελλάδας. Από την αρχή του αγώνα, έπεφτε ψιλόβροχο, το οποίο στη συνέχεια εξελίχθηκε σε βροχόπτωση. Μεταξύ των σκελών, ο ήλιος έκανε την εμφάνισή του, με αποτέλεσμα να στεγνώσει για λίγο, μέρος της διαδρομής, ωστόσο στη συνέχεια το ψιλόβροχο επανήλθε κατά διαστήματα, γεγονός που ταλαιπώρησε τους θεατές που βρέθηκαν στις στροφές της ανάβασης. Αυτά τα τερτίπια του καιρού δυσκόλεψαν την επιλογή ελαστικών στους οδηγούς, με αποτέλεσμα να έρθουν τα …πάνω-κάτω και να έχουμε αρκετές εκπλήξεις στην εναρκτήρια ανάβαση της χρονιάς.

Αρχικά, νικητής της Ομάδας Ν ανακηρύχθηκε ο Χρήστος Βλάχος με το Peugeot 106 S16, που ήταν εντυπωσιακός το διήμερο. Στη συνέχεια όμως, οι αγωνοδίκες έκριναν πως ο Βολιώτης οδηγός έπρεπε να τεθεί εκτός αγώνα, από παραβίαση στην καλωδίωση του αυτοκινήτου. Συνεπώς, ο Δημήτρης Πολατσίδης (Peugeot 106 S16) έφυγε από τη Ριτσώνα με τους 25 βαθμούς της πρώτης θέσης, επικρατώντας του Νίκου Κομνού (Peugeot 106 S16) με διαφορά μικρότερη του ενός δευτερολέπτου. Τα «μικρά» της Ν εκμεταλλεύτηκαν τις καλύτερες συνθήκες οδοστρώματος που συνάντησαν στο δεύτερο σκέλος, κυριαρχώντας στην κατηγορία. Το βρεγμένο οδόστρωμα περιόρισε τον Κωνσταντίνο Κάκο (Mitsubishi Lancer Evo IX) στην τρίτη θέση της ομάδας, εμπρός από τον επικεφαλής μέχρι τα μισά του αγώνα, Γιώργο Αργυρίου (Mitsubishi Lancer Evo IX), που ουσιαστικά γκρέμισε αυτό που είχε «χτίσει» στο πρώτο σκέλος, εξαιτίας της βροχόπτωσης. Στο βάθρο της Ομάδας Ν έως 2 Λίτρα, εκτός από τους Πολατσίδη και Κομνό ανέβηκε και ο Διονύσης Γιαννούλης (Peugeot 106 S16), τερματίζοντας τρίτος. Άτυχος στάθηκε ο περσινός πρωταθλητής της δίλιτρης Ν, Νίκος Ντούρας (Peugeot 206 RC), που τούμπαρε κι ενώ βρισκόταν στην κορυφή της κατηγορίας. Ο Γιάννης Φωτεινέλης (Honda Civic Type-R) που πραγματοποίησε τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο στο

πρώτο σκέλος, τερμάτισε αρκετά πίσω στο δεύτερο, διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες λάσπης που επικρατούσαν στο οδόστρωμα.

Στην Ομάδα Α, ταχύτερος ήταν ο Σπύρος Βοργιάς με το Peugeot 106 S16, που παραδοσιακά θριαμβεύει στη Ριτσώνα, αποσπώντας δίκαια τα κολακευτικά σχόλια των θεατών. Οι στεγνές συνθήκες τον ευνόησαν να χτίσει μια σημαντική διαφορά από τους διώκτες του, κάτι που του χάρισε την πρώτη του φετινή επιτυχία. Ο 33χρονος οδηγός πρώτευσε παράλληλα και στην Ομάδα Α έως 2 Λίτρα. Ο πρωταθλητής των τελευταίων ετών στην Ομάδα Α, Μιχάλης Ευθυμίου (Ford Escort WRC) έκανε αργό πρώτο ανέβασμα λόγω της βροχόπτωσης, αλλά εν συνεχεία ανέκαμψε και πετυχαίνοντας τον ταχύτερο χρόνο στο δεύτερο σκέλος, αναρριχήθηκε στη δεύτερη θέση της Α. Βελτιώθηκε αρκετά στο δεύτερο μισό ο Βαγγέλης Τσιούρης (Peugeot 106 S16), τερματίζοντας στην τρίτη θέση της Α και συνάμα στη δεύτερη της δίλιτρης Α. O πάντοτε ταχύς, Βασίλης Μπάτζανος (Peugeot 106 Rallye) ολοκλήρωσε στην τρίτη θέση της Α έως 2 Λίτρα. Θύμα της απότομης εναλλαγής του καιρού έπεσε ο Κώστας Παπαχρήστος (Citroen Saxo VTS) που έκανε λάθος επιλογή ελαστικών στο πρώτο σκέλος, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο και μαζί κάθε ελπίδα για τη νίκη στην Α έως 2 Λίτρα.

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

1ο ΣΚΕΛΟΣ ΑΓΩΝΑ

2ο ΣΚΕΛΟΣ ΑΓΩΝΑ

1ο ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΜΕΝΟ

2ο ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΜΕΝΟ

ΦΩΤΟ : photorallypress.gr