Θα γίνω λίγο κακός : ΚΡΑΧ στο πετρέλαιο, εκτός από εδώ

Του Μάρκου Κ. Καπετανάκη

Ποιος θα το πίστευε πριν λίγα χρόνια, πως το πετρέλαιο θα έφτανε να πωλείται με αρνητική τιμή. Αν μας το έλεγαν θα τους λέγαμε τρελούς, τι στιγμή που οι ανάγκες τις Παγκόσμιας αγοράς δεν καλύπτονταν από την παραγωγή, με τα “καρτέλ” να κανονίζουν τις τιμές όπως και όποτε ήθελαν.

Με την Παγκόσμια “κίνηση” να πέφτει κατακόρυφα λόγο Covid-19, η ζήτηση μηδενίστηκε, με αποτέλεσμα οι “παραγωγοί” να μην έχουν καν χώρο να αποθηκεύσουν τον μαύρο χρυσό.

Η διαθεσιμότητα έχει υπερκαλύψει την ζήτηση και αυτό έφερε σαν αποτέλεσμα, για πρώτη φορά στην Παγκόσμια Ιστορία, να έχουμε αρνητική τιμή στην πώληση του πετρελαίου.

Ας δούμε όμως πως η Ελλαδάρα μας, καταφέρνει ακόμα και σήμερα να μην “αποδίδει” όλη αυτή την κατάσταση στον καταναλωτή, με την τιμή στο πρατήριο να είναι ακόμα στο 1,4 και 1,5.

Αυτή την στιγμή το βαρέλι πωλείται λίγο πιο πάνω από το 1 δολάριο, με την αναστάτωση να έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Σίγουρα τις επόμενες ημέρες και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα δούμε τις τιμές στο πρατήριο να μειώνονται, αλλά το ερώτημα είναι μέχρι πόσο.

Σημαντικό κριτήριο του όλου σκηνικού, προς την θετική πλευρά, είναι πως η επανέναρξη της οικονομίας, θα μας βρει με πολύ φθηνή πρώτη ύλη στις μετακινήσεις.