Πλήρως αυτόνομη οδήγηση από την Tesla.

Η Tesla ανακοίνωσε ότι από σήμερα, όλα τα οχήματα που βγαίνουν από τις γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο της θα διαθέτουν το απαραίτητο hardware για να οδηγούν απολύτως αυτόνομα και από μόνα τους αν ο ιδιοκτήτης τους αποφασίσει ότι επιθυμεί να ενεργοποιήσει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Η σουίτα αυτόνομης οδήγησης θα κοστίζει επιπλέον $8000.

Σύμφωνα με την εταιρεία, κάθε αυτοκίνητο που βγαίνει από την γραμμή παραγωγής της εταιρείας από εδώ και πέρα θα διαθέτει: “Οκτώ surround κάμερες για την παροχή ορατότητας γύρω από το αυτοκίνητο σε εμβέλεια έως και 250 μέτρων. Δώδεκα αναβαθμισμένους αισθητήρες υπερήχων συμπληρώνουν την συγκεκριμένη όραση, επιτρέποντας την ανίχνευση τόσο σκληρών όσο και μαλακών αντικειμένων σε σχεδόν διπλάσια απόσταση από το προηγούμενο σύστημα. Ένα ραντάρ τοποθετημένο στο εμπρόσθιο τμήμα του αυτοκινήτου με βελτιωμένη επεξεργασία που παρέχει επιπρόσθετα δεδομένα σχετικά με τον κόσμο και είναι ικανό να βλέπει μέσα από βαριά βροχή, ομίχλη, σκόνη ή ακόμα και το αυτοκίνητο που προπορεύεται”.
Ο CEO της Tesla, Elon Musk δήλωσε ότι το νέο hardware είναι ικανό για αυτονομία 5ου επιπέδου (level 5 autonomy). “Τα θεμέλια υπάρχουν για να φέρουν πλήρη αυτονομία” είπε στους δημοσιογράφους. Αυτό σημαίνει ότι τα οχήματα θα μπορούν να οδηγήσουν από μόνα τους, χωρίς οποιαδήποτε βοήθεια ή συμβολή από τον οδηγό και αυτό είναι μία τεράστια βελτίωση σε σχέση με το Autopilot, το οποίο απαιτεί από τον οδηγό να προσέχει για να είναι σε θέση να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του οχήματος ανά πάσα στιγμή.

 

Ο Elon Musk προβλέπει ότι οι οδηγοί θα είναι σε θέση να οδηγήσουν από το Λος Άντζελες στην N. Υόρκη μέχρι το τέλος του 2017, ένα χρόνο νωρίτερα από όσο είχε ισχυριστεί ο ίδιος στο παρελθόν. Ωστόσο το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν θα είναι διαθέσιμο άμεσα, αλλά το σχέδιο είναι να φτάσει σε αυτό το επίπεδο με τον καιρό, καθώς αναβαθμίζεται διαρκώς.

 

Για την διαχείριση όλων αυτών των αισθητήρων, ο κατασκευαστής αυτοκινήτων ανακοίνωσε ότι ο νέος υπολογιστής που θα ενσωματώνουν τα οχήματα της θα εξοπλίζεται με επεξεργαστή της Nvidia, που είναι 40 φορές ταχύτερος σε σχέση με εκείνους των περασμένων γενεών.

 

Η Tesla προειδοποιεί πάντως, πως ακόμα και αν ο οδηγός ενεργοποιήσει το χαρακτηριστικό από τώρα σε ένα από αυτά τα καινούρια αυτοκίνητα, ενδέχεται να περάσει καιρός ωσότου ενεργοποιηθούν δυνατότητες όπως το φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, η προειδοποίηση σύγκρουσης, η διατήρηση λωρίδας και το ενεργό cruise control.

 

Όσον αφορά στην ασφάλεια, κατά την διάρκεια ενός Q&A, ο Elon Musk άσκησε κριτική στους δημοσιογράφους για την κάλυψη ατυχημάτων με οχήματα της Tesla που χρησιμοποιούν το σύστημα Autopilot. “Όταν γράφετε ένα άρθρο που αποτρέπει τους ανθρώπους από την χρήση αυτόνομων οχημάτων, σκοτώνεται ανθρώπους” απάντησε. Και η πραγματικότητα είναι ότι τα αυτόνομα οχήματα στατιστικά είναι καλύτεροι οδηγοί από τους ανθρώπους.

Πηγή:http://www.insomnia.gr