Κίμωνας Θέος : Ένα γρήγορο Πατρινό «τιμόνι»

Ο Κίμωνας Θέος είναι ένας Πατρινός Αθλητής που ακολουθεί το Πρωτάθλημα Αναβάσεων στην κατηγορία ΕΝ/2. Αν και το 2016 δεν του έκανε το χατίρι, με τις αναποδιές να τον κρατάνε εκτός βάθρων, ο Κίμωνας είναι σχεδόν έτοιμος για το 2017, πιο ανανεωμένος από ποτέ.

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ : Πότε ξεκίνησες την εμπλοκή σου με τους αγώνες και πως;

Κίμωνας Θέος : Η πρώτη μου επαφή με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό ήταν το 2007, όταν αγόρασα το πρώτο μου καρτ, σε ηλικία 13 χρόνων και ξεκίνησα τις προπονήσεις με αυτό, υπό την καθοδήγηση του έμπειρου πατέρα μου Αποστόλη.

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Πόσο σημαντική θεωρείς ότι ήταν η επαφή σου με το καρτ για την μετέπειτα πορεία σου;

 

Κίμωνας Θέος : Η επαφή με το καρτ θεωρώ ό,τι ήταν πάρα πολύ σημαντική,(αυτός ήταν άλλωστε ο κύριος λόγος της αγοράς του.) Το καρτ είναι μεγάλο «σχολείο» για τους υποψήφιους οδηγούς αγώνων αυτοκινήτου και συνιστώ σε όλους να ξεκινήσουν από εκεί. Μέσα από αυτό έχεις την δυνατότητα να εξοικειωθείς με την ταχύτητα και να αποκτήσεις εμπειρία που θα σου κοστίσει σε χρόνο αν περιμένεις το δίπλωμα στα 18 σου. Φυσικά αυτό πρέπει να γίνει και με την σωστή καθοδήγηση αφού πρέπει κάποιος να σου «βάζει» φρένο στην υπεραισιοδοξία την νεαρής ηλικίας.

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Τι σημαίνουν οι αγώνες για αγώνες για σένα;

 

Κίμωνας Θέος : Πλέον οι αγώνες για μένα είναι πλέον τρόπος ζωής. Είναι αυτό που με γεμίζει και με ηρεμεί περισσότερο από όλα. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου στα κοντινά παιδικά μου χρόνια, δεν είχα όλο όνειρο παρά το πάτε θα κάτσω στο αγωνιστικό κάθισμα. Η αίσθηση και η αδρεναλίνη από την τη στιγμή που παίρνεις εκκίνηση είναι ένα συναίσθημα απερίγραπτο, σε οποιαδήποτε μορφή αγώνα.

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Αναβάσεις ή Ράλλυ; Ποια μορφή προτιμάς;

Κίμωνας Θέος : Μάλλον άρχισαν οι δύσκολες ερωτήσεις. Δεν μπορώ να σας απαντήσω ξεκάθαρα μέσα από την σχετικά μικρή εμπειρία μου. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά είδη αγώνα, τα οποία θέλουν εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση. Διαφορετική στρατηγική, διαφορετικό στήσιμο και εντελώς διαφορετική φιλοσοφία οδήγησης. Μια ανάβαση χρειάζεται οριακή οδήγηση και δεν συγχωρεί το παραμικρό λάθος ενώ οι αγώνες ράλλυ θέλουν πιο στρωτή οδήγηση με σκέψη τον σβέλτο τερματισμό. Ακόμα δεν έχω μπορέσει να επιλέξω πιο είδος είναι πιο αγαπημένο για μένα, αν και είμαι της φιλοσοφίας πως ο γρήγορος οδηγός πρέπει να συμμετάσχει παντού και να το αποδεικνύει..

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Αποκλειστικά άσφαλτος; Σε ενδιαφέρουν οι χωμάτινοι αγώνες;

 

Κίμωνας Θέος : Ίσως να το είχα δοκιμάσει ήδη εάν μου το επέτρεπε το αυτοκίνητο μου. Εννοείται πως με ενδιαφέρουν οι χωμάτινοι αγώνες Και το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα το δοκιμάσω μέσα στα επόμενα χρόνια αφού και ο πατέρας μου ήταν «χωμάτινος».

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Ποιο θεωρείς ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα των ελληνικών αγώνων;

Κίμωνας Θέος : Είναι ξεκάθαρο πως το κόστος είναι ο μεγαλύτερος προβληματισμός όλων όσων εμπλέκονται σε αυτό το άθλημα. Η οικονομική κρίση έχει σίγουρα αγγίξει τον αγωνιστικό τομέα την τελευταία πενταετία και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Δίπλα αλλά λίγο πιο πίσω σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα βάζω την προβολή. Δυστυχώς είναι ελάχιστη η προβολή που έχουν οι Ελληνικοί αγώνες και δεν κατανοώ το γιατί. Ενώ ο «τζίρος» γύρο από το αμάξι είναι τεράστιος βλέπουμε να μην υπάρχουν διαφημίσεις και χορηγίες ανάλογες του χώρου μας. Ίσως αν βελτιωνόμασταν σε αυτό τον τομέα θα λύναμε πολλά από τα προβλήματα που μας δυσκολεύουν.

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Ποιες λύσεις θα μπορούσες να προτείνεις για την λύση των παραπάνω προβλημάτων;

 

Κίμωνας Θέος : Η μία λύση είναι η αρτιότερη προβολή των Αγώνων μέσα από όλα τα ΜΜΕ. Τον τρόπο δεν τον γνωρίζω αλλά είμαι σίγουρος ότι επιβάλλεται να γίνει άμεσα. Μετά θα πρέπει οι διοικούντες του σπορ να λάβουν σοβαρά υπόψη τους πώς πρέπει να γίνουν όσο το δυνατό πιο οικονομικοί οι αγώνες. Να μειωθεί η έκδοση αγωνιστικών αδειών (licence), τα παράβολα συμμετοχών και άλλα διάφορα ώστε να μπορούμε να τρέχουμε σε περισσότερους αγώνες. Τα πιο παλιά χρόνια υπήρχαν κίνητρα, όπως χρηματικά έπαθλα και δωρεάν συμμετοχές για παράδειγμα. Τεράστια απώλεια ο θεσμός του Ενιαίου Cup. Πόσοι οδηγοί ταλέντα «βγήκαν» από εκεί;

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Έχεις κάποιο όνειρο που θα ήθελες να εκπληρώσεις μέσα από τους αγώνες;

Κίμωνας Θέος :  Όνειρο μου είναι να τρέξω σε αγώνα που μετράει σε ευρωπαϊκό ή Παγκόσμιο επίπεδο (πχ ραλλυ Ακρόπολις) με ένα αυτοκίνητο υψηλού επιπέδου (wrc, R3T, R5). Βέβαια αυτό φαντάζει όνειρο απατηλό χωρίς ην ανάλογη υποστήριξη. Σαν πιο βατό όνειρο η συμμετοχή μου σε όλο το Πρωτάθλημα Αναβάσεων για το 2016 θα ήταν κάτι πολύ ευχάριστο για μένα.

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Ποια είναι τα σχέδια σου για την επόμενη χρονιά;

Κίμωνας Θέος : Στόχος μου για το 2017 είναι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αναβάσεων στην κατηγορία ΕΝ2, ενώ μέσα στους στόχους είναι οι καλές εμφανίσεις σε 2,3 επιλεκτικά ράλλυ που θα κάνω σε τοπικά Κύπελλα και Έπαθλα.

 

Σημαντικότερες επιτυχίες: 1ος Ανάβαση Δερβενοχωρίων 2013(ΕΑ5), 1ος Ανάβαση Ριτσωνας 2014 (ΕΝ1), 1ος Ανάβαση Ζακύνθου 2014 (ΕΝ1 ), 1ος Ανάβαση Αχλαδόκαμπου 2014 (ΕΝ1), 1ος Ανάβαση Δημητσάνας 2014 (ΕΝ1), 1ος Ραλλυ Σπριντ Αιγίου 2014 (ΕΑ5), 1ος Ανάβαση Δερβενοχωρίων (ΕΝ1) , 1ος Ανάβαση Δημητσάνας 2016 με ρεκόρ κατηγορίας , 1ος Ανάβαση Αρχαίας Αιγείρας 2016

Καλύτερη στιγμή: Το  2013  στην ανάβαση δερβενοχωριων όπου έκανα την πρώτη μου νίκη στην κατηγορία ΕΑ5.