Γιάννης Καλαιτζιάν : Το ΑΣΕΑΔ έδειξε τον δρόμο στην ΟΜΑΕ

Το automotopatras.gr βρέθηκε με τον Αθλητή Γιάννη Καλαιτζιάν ο οποίος κατάφερε να είναι το επίκεντρο στο «πηγαδάκια» του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, αφού είναι ο πρώτος Αθλητής – Οδηγός που προσέφυγε στο ΑΣΕΑΔ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλύσεως Αθλητικών Διαφορών) ενάντια στην απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΟΜΑΕ και δικαιώθηκε.

 

Automotopatras : Γιάννη καλώς ήρθες στην Πάτρα. Σε βλέπω με τον αέρα του νικητή.

Γ. Καλαιτζιάν : Καλώς σας βρήκα. Δεν ξέρω αν είμαι νικητής, αλλά σίγουρα δεν έσκυψα το κεφάλι και αγωνίστηκα για να βρω το δίκιο μου. Δεν έχει λογική να δεχόμαστε αδικίες και παρανομίες που βγάζουν μάτι και είναι ολοφάνερες, να τις περνάμε στο ντούκου. Τρέχω σχεδόν 20 χρόνια και δεν έχω ενοχλήσει ποτέ συναθλητή μου, με ένσταση. Αλλά φέτος το πράγμα ξέφυγε.

 

Automotopatras : Αν θυμάμαι καλά όλα ξεκίνησαν από το Πρωτάθλημα Αναβάσεων του 2017.

Γ. Καλαιτζιάν : Καλά θυμάσαι. Κάπου στην αρχή της χρονιάς ήταν που αρχίσαμε να βλέπουμε (και πολλοί συναθλητές μου) ηλίου φαεινότερες, την μία παρανομία πίσω από την άλλη και να μην μιλάει κανείς. Έπεφταν σταγόνες και άλλες σταγόνες και ακόμα περισσότερες σταγόνες στο ποτήρι, αλλά τίποτα. Κανείς δεν μίλαγε. Θυμίζω μερικά περιστατικά. Ο συναθλητής μου Αλέξανδρος Τσιόγκας, έκανε περάσματα μέσα στο Warm up της Ανάβασης Ομαλού και του επιβλήθει το «εξωφρενικό» πρόστιμο των 100 ευρώ. Στην Ανάβαση Ριτσώνας συμμετείχε με φαρδύτερα ελαστικά, παραποιώντας μάλιστα και το barcode τους, όπου είναι σοβαρό ατόπημα. Δυστυχώς ο συναθλητής μου, έπεσε και πάλι στα μαλακά.

Automotopatras : Οι τότε υποψίες για κατηγορηματικές πράξεις επιβεβαιώθηκα ποτέ επίσημα;

Όπως προ είπα. Πάντα στα μαλακά. Στην Ανάβαση Κύμης και εγώ και άλλοι συναθλητές μου, προσπαθούσαμε να τον συνετίσουμε. Μάταιο. Στην Ανάβαση Κύμης ήρθε όχι η σταγόνα, αλλά η πέτρα που έχυσε όλο το ποτήρι της υπομονής. Όχι μόνο δεν διόρθωνε τα παράνομα εξαρτήματα αλλά μας χλεύαζε πως «όλο λόγια είμαστε» και πολλά ακόμα που δεν είναι θεμιτό να αναπαράγουμε . Βέβαια ξέρετε τι λέει ο σοφός λαός. Το Σάββατο στα Δοκιμαστικά στην Κύμη τον προειδοποίησα να μην τρέχει την Κυριακή αν δεν κάνει σύννομο του αμάξι του. Μετά την ένσταση την Κυριακή το αμάξι του, βρέθηκε παράνομο μετά από Τεχνικό Έλεγχο και έπεσε «καμπάνα» 10 δευτερολέπτων (κατά την άποψή μου πολύ μικρή, αφού υπάρχει και η ιστορία καταγεγραμμένη από την Ριτσώνα).

Automotopatras : Άρα του επιβλήθηκε ποινή.

Γ. Καλαιτζιάν : Ο συναθλητής μου, έκανε έφεση κατά της απόφασης των Αγωνοδικών και η Επιτροπή Εφέσεων της ΟΜΑΕ τον αθώωσε, μη λαμβάνοντας υπόψιν την ξεκάθαρη έκθεση του Τεχνικού Εφόρου κ. Παπακώστα, όπου ήταν καταπέλτης για συγκεκριμένο εξάρτημα. Η Επιτροπή Εφέσεων εξέδωσε μια ανακοίνωση, δύο γραμμών, όπου αναφέρει πως λόγο αμφιβολιών (!!!) αναιρεί την ποινή και δεν χαρακτήρισε καν το εξάρτημα σύννομο ή παράνομο.

 

Automotopatras : Να υποθέσω πως κάπου εδώ ξεκινάει το ΑΣΕΑΔ;

Ακριβός. Τι στιγμή που η Επιτροπή Εφέσεων έγραψε στα παλιά της παπούτσια της σαφέστατη έκθεση του Τεχνικού Εφόρου δεν μπορούσα να κάτσω με σταυρωμένα χέρια. Έτσι απευθύνθηκα σε Δικηγόρο και κίνησα τις διαδικασίες ώστε το ΑΣΕΑΔ να ασχοληθεί για πρώτη φορά με Τεχνικό και Μηχανολογικό θέμα. Έγινε το δικαστήριο με την απουσία και του Τσιόγκα και της ΟΜΑΕ όπου δικάστηκαν ερήμην.

 

Automotopatras : Την απόφαση πλέον την γνωρίζουμε όλοι και σε δικαιώνει πανηγυρικά.

Ας μην μείνουμε σε αυτό. Ας κρατήσουμε πως ένας Οδηγός – Αθλητής βρήκε το δίκιο του και πως το Ποινικό Σύστημα έκανε καλά την δουλειά του. Όμως θα πρέπει να μας προβληματίσει βαθύτατα πως, οι εκτός χώρου Δικαστές του ΑΣΕΑΔ, άνθρωποι που δεν ξέρουν Μηχανικά και Τεχνικά θέματα αντιλήφθηκαν την παρανομία στην «μπότα» του 106, ενώ οι εξειδικευμένοι της ΟΜΑΕ δεν το κατάλαβαν και αγνόησαν την ξεκάθαρη Τεχνική έκθεση. Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει. Αρκετά θα έλεγα. Να συμπληρώσω δε, πως η «άσχετη» ΚΥΡΙΑ Δικαστής ζήτησε να διαβάσει τον «J» και την Homologation.

 

Automotopatras : Τέλος καλό, όλα καλά για σένα λοιπόν;

Γ. Καλαιτζιάν : Δεν θα το έλεγα. Από ένα τραγικό λάθος της ΟΜΑΕ και της Επιτροπής Εφέσεων, εγώ έπρεπε να προσφύγω στο ΑΣΕΑΔ. Αυτό μου στοίχισε αρκετά χρήματα, τα οποία θα ζητήσω από την ΟΜΑΕ. Σεβόμενος όμως το λεφτά τον συναθλητών μου, που βρίσκονται στο ταμείο της ΟΜΑΕ, δεν θα ζητήσω έξτρα αποζημίωση, για ηθικές βλάβες και τα σχετικά. Βέβαια όλα αυτά αν και εφ όσον συμφωνήσουμε με την ΟΜΑΕ . Κάτι που δυστυχώς δεν βλέπω να υπάρχει θετική διάθεση.

 

Automotopatras : Τι κρατάς από όλο αυτό;

Γ. Καλαιτζιάν : Σίγουρα μόνο τα θετικά. Ένας Αθλητής του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού κατέφυγε στο ΑΣΕΑΔ και δικαιώθηκε. Δεν θα πρέπει να μας τρομάζει η διαδικασία. Και ας στοιχίζει. Πρέπει να μάθουμε να διεκδικούμε. Υπάρχουν κανόνες και θα πρέπει να τους σεβόμαστε και να τους ακολουθούμε όλοι. Ένα τεράστιο ευχαριστώ στον κ. Παπακώστα. Καλή αγωνιστική χρονιά. Υπάρχει δικαιοσύνη και λειτουργεί.