Έλληνες νεαροί μηχανικοί κατασκευάζουν ένα τετρακίνητο όχημα

Η ομάδα Tessera Extreme Racing αποτελείται από 5 μαθητές που κατασκευάζουν ένα τετρακίνητο όχημα μικρής κλίμακας και συμμετέχουν σε έναν διεθνή μαθητικό διαγωνισμό τεχνολογίας.
Η ομάδα μας αποτελείται από 5 μαθητές ηλικίας 15-17 ετών από την Σχολή Μωραίτη η οποία, είναι από τις πρώτες ομάδες στην Ελλάδα που πήραν πρωτοβουλία να συμμετάσχουν στον σχολικό διαγωνισμό 4×4 in schools που διοργανώνεται τα τελευταία 4 χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο από την εταιρεία Jaguar/Land Rover .
Φέτος θα είναι η δεύτερη χρονιά που η ομάδα μας θα συμμετάσχει αφού την περσινή χρονιά κατέλαβε την 13η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Coventry του Ηνωμένου Βασιλείου. 
Αυτή τη χρονιά θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια των προηγούμενων ετών έχοντας θέσει ακόμη πιο υψηλούς στόχους. Φέτος για πρώτη φορά θα διεξαχθεί πανελλήνιος διαγωνισμός , στο εμπορικό κέντρο The Mall στις 5-7 Μαϊου στον τέταρτο όροφο του κτιρίου, ώστε να είναι σε όλους δυνατόν να τον παρακολουθήσουν.
Το 4X4 in Schools είναι ένας από τους μεγαλύτερους διεπιστημονικούς διαγωνισμούς τεχνολογίας στον κόσμο (STEM) και ένα από τα πιο ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που στόχο έχουν την απόκτηση γνώσεων πάνω στην Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα και την ομαδική δουλειά στα πρότυπα των επαγγελματικών ομάδων αγώνων τετρακίνησης και περιλαμβάνεται στα εργαλεία ψηφιακής μάθησης του Ευρωπαϊκού Έργου Inspiring Science Education (ISE).
Με το Πρόγραμμα “4×4 in Schools” οι μαθητές εκπαιδεύονται, με τον πιο διασκεδαστικό γι’ αυτούς τρόπο, πάνω σε νέες τεχνολογίες, τον Σχεδιασμό και την Παραγωγή Βιομηχανικών Προϊόντων.
Ταυτόχρονα, οι μαθητές μαθαίνουν να αναπτύσσουν ικανότητες επικοινωνίας μεταξύ τους, να λειτουργούν ως ομάδα, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν ένα business plan, να διαχειρίζονται έργα, να γνωρίζουν το marketing και την προώθηση προϊόντων, καθώς και την ιδέα του Επιχειρείν, να αντιλαμβάνονται την έννοια της χορηγίας, επικοινωνίας, καθώς και να συνεργάζονται με διάφορους φορείς από τον Πανεπιστημιακό, Επιχειρηματικό και Βιομηχανικό χώρο.
Σκοπός της κάθε ομάδας είναι να φτιάξει ένα τετρακίνητο τηλεκατευθυνόμενο αυτοκίνητο μικρής κλίμακας με σκοπό να είναι ικανό να περνάει εμπόδια στην πίστα του διαγωνισμού. Ο σχεδιασμός του γίνεται σε ένα πρόγραμμα CAD, το Solidworks, με όλες τις λεπτομέρεις, οι οποίες έχουν ήδη προταθεί από τους μηχανικούς-μαθητές της ομάδας. Το τηλεκατευθυνόμενο τετρακίνητο αυτοκίνητο περιέχει αρκετά ηλεκτρονικά εξαρτήματα τα οποία τρέχουν σε πρόγραμμα Arduino και συμβάλλουν στην επικοινωνία μεταξύ του μοντέλου και στην καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία του.
Παρόλα αυτά, εκτός από τον τεχνικό τομέα οι κριτές του διαγωνισμού βαθμολογούν και τον τομέα του μάρκετινγκ. Μία ομάδα πρέπει να παρουσιάσει το έργο της στον διαγωνισμό μέσω μιας προφορικής παρουσίασης 10 λεπτών και μιας 20σέλιδης γραπτής εργασίας (portfolio). Επιπλέον πρέπει να προωθήσει τις ενέργειές της μέσω των social media και μέσω της ιστοσελίδας της (www.4extreme.gr), ενώ πρέπει να δημιουργήσει και ένα εκθεσιακό περίπτερο στον διαγωνισμό.
Όπως είναι φυσικό, η συμμετοχή της ομάδας μας στον διαγωνισμό και η επιτέλεση όλων των εργασιών είναι δαπανηρή. Για αυτό η ομάδα μας αναζητεί χορηγούς διατεθιμένους να υποστηρίξουν το project, είτε μέσω χρηματικής χορηγίας, ή μέσω χορηγίας επικοινωνίας ή μέσω χορηγίας σε είδος ή υπηρεσίας.
Η ομάδα έχει ήδη προσεγγίσει πολούς χορηγούς και έχει συνάψει τις πρώτες της συνεργασίες.
Χρήσιμοι σύνδεσμοι: