Θα γίνω λίγο κακός : Ελληνικοί Αγώνες. Στο καναβάτσο;

Του Μάρκου Κ. Καπετανάκη

 

Αν δεις τον τίτλο και τον σχολιάσεις με την χαρακτηριστική πρόχειρη και ανίδεη σκέψη του κλασσικού «Ελληνάρα» θα συμφωνήσεις. Αυτό προστάζει η εύκολη λύση. Η ισοπεδωτική. Αυτή που μας χαρακτηρίζει πλέον σαν λαό, βρε αδερφέ.

Και όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Πάρε μια ζυγαριά. Μέτρα τα πλην και τα συν. Βάλε στην κάθε πλευρά τα αντίστοιχα δεδομένα και θα δεις. Δεν αναφέρω πως όλα βαίνουν καλώς. Προς θεού. Είπαμε. Μέτρα τα δεδομένα.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με σειρά. Πρώτο δεδομένο. Δεν θα συμφωνήσεις αγαπητέ μου αναγνώστη με όλα όσα γράψω πιο κάτω. Σε ξάφνιασα; Και όμως είναι δεδομένο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το κεφάλι. Την κυρία ΟΜΑΕ όπως χαριτολογώντας αναφέρουμε. Απρόσωπη; Φυσικά και όχι. Πως θα μπορούσε δηλαδή! Όμως είμαστε υποχρεωμένοι να μην σταθούμε στο πρόσωπο και μάλιστα να το σεβαστούμε. Θεσμικά. Είναι αδιανόητο να μην το κάνουμε. Συμφωνούμε ή διαφωνούμε μαζί του.

Εδώ θα κρίνουμε μόνο τις επιλογές. Που άλλες είναι καλές και άλλες είναι κακές. Που άλλες είναι απαραίτητες και άλλες έγιναν ελαφρά τη καρδία. Με ένα καλεντάρι να αναπτύσσετε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλαδίτσας μας, αυξημένο κατά σχεδόν 20% από πέρυσι. Θα σκεφτείς τώρα. Για να το δούμε αν θα δουλέψει. Εγώ θα συμφωνήσω μαζί σου. Αλλά θα συμφωνήσεις και εσύ μαζί μου, όταν θα σε ρωτήσω για ποιόν. Άλλη η δικιά σου οπτική γωνία και άλλη η δικιά μου. Άλλο το βουνό και άλλο το αγαπημένο σπορ της κ. Προέδρου που είναι η στατιστική και τα πινακάκια.

Φαντάζει λοιπόν στο δικό μου μυαλό λάθος η επιλογή και ίσως θα πρέπει να ακούμε πιο συχνά αυτούς τους ελάχιστους, που τους τρώει το χώμα, ο ήλιος και το χιλιόμετρο για να είναι στα βουνά. Ίσως θα πρέπει να σηκωθούμε από το αποστειρωμένο γραφείο μας και να πάμε να ρωτήσουμε τους μαιτρ του είδους. Αυτούς που είναι αποστασιοποιημένοι και αυτοεξόριστοι στα βουνά και τις πίστες και όχι τους μέτριους που θέλουν να κάνουν «κουμάντο», κλεισμένοι μέσα σε γραφεία, φοβούμενοι.

Άκου τους πεισματάρηδες. Που κρατούν την σημαία ψηλά. Αφαίρεσε τον λόγο από τις «σειρήνες» και προχώρα μπροστά. Υπάρχουν άνθρωποι στον χώρο που τον κρατάνε ζωντανό και δεν είναι στην πρώτη γραμμή από δικιά τους επιλογή. Φέρε την ψυχή και η ευφυΐα τους σε πρώτο πλάνο, βάζοντας στόχος εντός λογικής απομονώνοντας τον ευκαιριακό.

Μέτρα τα δεδομένα χωρίς στείρα πολιτική.