Πρωτιά για την Formula του Πανεπιστημίου Πατρών “UoP Racing”

Για ακόμα μία φορά το Πανεπιστήμιο Πατρών και η UoP Racing σήκωσαν την Ελληνική σημαία ψηλά. Η Ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών για ακόμα μία φορά ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου στο Cost Event του Formula Student Czech Republic 2016.  Η ομάδα απέσπασε το ίδιο βραβείο και στο Formula SAE Italy 2016 λίγες μέρες νωρίτερα.

Λίγα λόγια για το έργο της Ομάδας :

H UoP (University of Patras) Racing είναι η ομάδα Formula Student του Πανεπιστημίου Πατρών, μια ομάδα από φοιτητές οι οποίοι συνεργάζονται για να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν πλήρως λειτουργικά μονοθέσια αγωνιστικά αυτοκίνητα. Με έτος ίδρυσης το 2002 και με την συνεχή υποστήριξη του Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών μέχρι και σήμερα, η ομάδα έχει συμμετάσχει σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς Formula Student, ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες ομάδες από όλο τον κόσμο. Όντας η πρώτη ομάδα Formula Student που θεσπίστηκε στην Ελλάδα, αλλά και η πρώτη που συμμετείχε για πρώτη φορά σε διαγωνισμό Formula Student, η UoP Racing μετρά διάφορες σημαντικές επιτυχίες, κόντρα σε ομάδες του εξωτερικού από πολύ μεγαλύτερα πανεπιστήμια. Είναι επίσης η πρώτη Ελληνική ομάδα που έχει πάρει την πρώτη θέση overall σε διαγωνισμό Formula Student.

Η UoP Racing αποτελείται από παθιασμένους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών. Η κατασκευή ενός μονοθεσίου σε ένα κατά γενική ομολογία μικρό χρονικό διάστημα είναι μια δύσκολη δουλειά, πόσο μάλλον όταν αυτή γίνεται με περιορισμένους πόρους. Τα μέλη της ομάδας εργάζονται επί του αυτοκινήτου και των διαφόρων άλλων θεμάτων της UoP Racing στον ελεύθερο χρόνο τους, κάτι που μπορεί να θέτει εμπόδια στην πρόοδο του project, αλλά δείχνει την αφοσίωση των συγκεκριμένων ατόμων αυτών στον βασικό στόχο της ομάδας.

Αυτός ο στόχος δεν είναι άλλος από την απόκτηση μιας ευρείας γκάμας γνώσεων σχετικά με όλες τις πτυχές της λειτουργίας ενός κατασκευαστή αυτοκινήτων και η δουλειά που καταβάλουν τα

μέλη της ομάδας αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να λάβουν εμπειρία αλλά και να αποκτήσουν προσόντα τα οποία είναι περιζήτητα στην σημερινή αγορά εργασίας. Αυτά τα οφέλη αποκτούνται μέσα από μια διαδικασία η οποία βάζει γρήγορα τον φοιτητή «στα δύσκολα», αφού τα νέα μέλη συμμετέχουν από πολύ νωρίς στην σχεδιαστική και παραγωγική διαδικασία, ακολουθώντας τα βήματα των παλαιότερων μελών. Η μεταβίβαση του know-how είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο που συμβάλει στην καλή λειτουργία της ομάδας, αλλά και την διατήρηση ενός υψηλού τεχνικού και επιστημονικού επιπέδου καθώς περνάνε τα χρόνια και τα μέλη της ομάδας αλλάζουν.

Τα μέλη της UoP Racing δεν εστιάζουν μόνο στην ανάπτυξη των τεχνικών μερών του εκάστοτε μονοθέσιου, αλλά όπως προαναφέρθηκε, έρχονται σε επαφή και λαμβάνουν γνώσεις για όλες τις πτυχές της λειτουργίας της ομάδας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν επίσης για το management, το marketing, το team building και τις διαπροσωπικές σχέσεις, την δημιουργία ενός προϋπολογισμού, την διαχείριση διαφόρων άλλων οικονομικών μεγεθών, την επαφή με προμηθευτές και χορηγούς και πολλά ακόμη, προκειμένου να γίνουν όσο πιο «πλήρεις» για τα σημερινά δεδομένα μηχανικοί γίνεται.

Εκτός όμως από το να παρέχει τα εφόδια στους φοιτητές για την αυριανή αγορά εργασίας, η UoP Racing αποσκοπεί και στο να δώσει μια ευκαιρία στους νέους που αποζητούν να ασχοληθούν με κάτι πιο ουσιώδες και χειροπιαστό. Μέσα από την συνεργασία των μελών, οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα που έχουν τις ίδιες βλέψεις και το ίδιο πάθος για το motorsport με

αυτούς, κάτι που οδηγεί σε ένα όμορφο και δημιουργικό περιβάλλον, όπου αισθάνονται ευπρόσδεκτοι και ελεύθεροι να δημιουργήσουν ένα μονοθέσιο, κάτι το οποίο πολλοί λίγοι συνομήλικοί τους μπορούν να ζήσουν.

Το μονοθέσιο με το οποίο η UoP Racing συμμετέχει στους διαγωνισμούς αυτή την περίοδο είναι το UoP5e, ενός πλήρως ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου, το οποίο κάνει 0-100 σε 3.1 δευτερόλεπτα και ζυγίζει 213 κιλά. Εκτός από ισχύ, το UoP5e έχει και εξαιρετική συμπεριφορά στην πίστα, αφού το αεροδυναμικό του πακέτο προσφέρει αρκετό downforce ώστε να μπορεί να τρέξει… στο ταβάνι με ταχύτητα 150 χλμ/ώρα. Ακόμη, το αυτοκίνητο είναι ικανό να αναπτύξει ως και 1.9 G πλάγιας δύναμης στις στροφές. Όσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση της ομάδας, η UoP Racing επέστρεψε από τους διαγωνισμούς της Ιταλίας και της Τσεχίας, από τους οποίους έλαβε πολύτιμο feedback και είναι έτσι έτοιμη να συνεχίσει την δουλειά πάνω στο πιο πρόσφατο μονοθέσιό της, το UoP5e, ώστε να είναι ακόμα καλύτερο για τους διαγωνισμούς του 2017.

Τέλος, όλοι εμείς στην UoP Racing θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους συνεργάτες και χορηγούς μας, καθώς χωρίς την άριστη συνεργασία και βοήθειά τους, τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί.