Εξέταση υποψηφίων οδηγών παρουσία κάμερας, χωρίς τον εκπαιδευτή – Η σύσκεψη με Σπίρτζη

Του Πάνου Σακελλαρόπουλου

Το σχέδιο νόμου για την εξέταση των υποψηφίων οδηγών παρουσία κάμερας, χωρίς τον εκπαιδευτή, συζητήθηκε προχθές στη Βουλή, στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου. Την παρουσίαση έκαναν ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και ο γγ Μεταφορών Θάνος Βούρδας ενώ παρόντες ήσαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Αχαΐας Κώστας Σπαρτινός και Ανδρέας Ριζούλης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Νομού Αχαΐας και εκπαιδευτές από σχολές οδηγών.
Στις τοποθετήσεις τους, επί του νομοσχεδίου ορισμένοι φορείς απ όλη τη χώρα τοποθετήθηκαν θετικά για τη νέα δοκιμασία των προσόντων και της συμπεριφοράς των υποψηφίων οδηγών, προβληματισμένοι όμως για εξέταση με όχημα που ανήκει σε σχολή οδηγών, χωρίς τον ιδιοκτήτη αλλά και την υποχρεωτική χρήση της κάμερας.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Νομού Αχαΐας και εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ Παναγιώτης Σκέντζος επισήμανε πως το σχέδιο νόμου κινείται σε σωστή κατεύθυνση, καταρτίστηκε στη βάση της αντιμετώπισης φαινομένων διαφθοράς που συνδέονται και με την οδική ασφάλεια και επιχειρείται εκσυγχρονισμός του συστήματος εξέτασης για τη χορήγηση αδειών οδήγησης.
Σχετικά με την εξέταση υποψηφίων οδηγών σε όχημα που ανήκει σε σχολή εκπαίδευσης, χωρίς τον εκπαιδευτή εντός του οχήματος, ο κ. Σκέντζος συνηγόρησε στις ενστάσεις των εκπαιδευτών και τόνισε ότι πρέπει να διορθωθεί. Οπως και η υποχρεωτικότητα ως προς τη χρήση της κάμερας καταγραφής.
«Εντός πόλης κατά την εξέταση, δεν μπορεί να απουσιάζει ο εκπαιδευτής. Ποιος θα έχει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος; Το ζήτημα δεν υφίσταται όμως σ ένα κυκλοφοριακό πάρκο όπου κατά την εξέταση του υποψηφίου οδηγού, μπορεί να απουσιάζει ο εκπαιδευτής» ανέφερε χθες στην «Π» ο κ. Σκέντζος.
ΜΠΑΣΚΟΥΤΑ
Καταρχάς, θετικά στην αλλαγή του νόμου, τάχθηκε η συνδικαλίστρια των εκπαιδευτών οδηγών από την Πάτρα Ρένα Μπασκούτα, ζητώντας παράλληλα να γίνουν τροποποιήσεις με βάση τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη διάρκεια της ακρόασης στην επιτροπή.
ΜΥΛΩΝΑ
Η πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ» Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, συμφώνησε με την ηλεκτρονική καταγραφή των υποψηφίων οδηγών και τα προτεινόμενα μέτρα για τη συνοδευόμενη οδήγηση και την επαναξιολόγηση των ικανοτήτων ηλικιωμένων οδηγών.
Αρκετοί από τους παριστάμενους διατύπωσαν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά του στο να πατάξει τα κυκλώματα διαφθοράς και να εξασφαλίσει αξιόπιστες εξετάσεις.
ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Ανεφάρμοστο χαρακτήρισε πάντως το νομοσχέδιο για τις άδειες οδήγησης, ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, τονίζοντας παράλληλα ότι «με απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης, 70.000 υποψήφιοι οδηγοί βρίσκονται σε ομηρεία».