Ένας Έλληνας στο μνημόσυνο του Senna

Του Αντώνη Σταμόπουλου

Πρωτομαγιά 1994. Η ημέρα που ο θρύλος της Formula 1 άφησε την τελευταία του πνοή στην πίστα της Ίμολα μετά από έξοδο της Williams που οδηγούσε στην 1η στροφή μετά την «ευθεία» εκκίνησης-τερματισμού, την Tamburello, πληγωμένος από εξάρτημα του μονοθεσίου. Πολλές οι θεωρίες για το συμβάν, όλες όμως εκ των υστέρων.

Προς τιμήν του η πίστα της Imola στην ομώνυμη πόλη ανοίγει για το κοινό ακριβώς την 1η του Μάη, όχι μόνο τις κερκίδες αλλα και τη γενική είσοδο μέσα στο χώρο της πίστας. Το πάρκινγκ της πίστας γεμάτο αυτοκίνητα, γεγονός λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι οι Ιταλοί εκμεταλλεύτηκαν την αργία της Πρωτομαγιάς.

Η πίστα γεμάτη από κοσμο που περπατούσε και οικογένειες. Στο σημείο που σκοτώθηκε ο Senna οι πατεράδες έδειχναν στα παιδιά τους το πού έγινε το γεγονός και το βίντεο από το δυστύχημα. Η curva Tamburello άλλαξε σε σικέιν μετά το δυστύχημα, όχι όμως και το τελείωμά της όπου εκει ακριβώς που σκοτώθηκε ο θρύλος υπάρχει μια επιγραφή με τις ημερομηνίες γέννησης-θανάτου του. Ακριβώς απέναντι και εξω από την πίστα το μνημείο του Senna μιας και η πρόσβαση στο σημείο θανάτου έξωθεν της πίστας είναι δύσκολη. Εκεί βλέπει κανείς σημαίες από πολλές χώρες (και την ελληνική) και σημειώματα λατρείας προς τον μεγάλο αυτό οδηγό.

Κόσμος συγκεντρωμένος, φωτογράφοι και ένας ιερέας που τελούσε ενός είδους τελετής μνημοσύνου. Μπορούσε να δει κανείς κόσμο κυριολεκτικά να δακρύζει. Και ξαφνικά, ακριβώς στο σημείο που έσβησε ο κατά πολλούς μεγαλύτερος πιλότος της F1, εμφανίζεται ο Paolo Montevecchi. Για όσους δεν το γνωρίζουν είναι ο τραγουδοποιός του τραγουδιού που ερμήνευσε ο Lucio Dalla για τον Senna. Κάθεται στο χώμα, βγάζει την κιθάρα του και τραγουδάει για τον Senna ενώ ο κοσμος μαζεύεται γύρω του δακρύζοντας. Παρατηρεί κανεις ότι δεν είναι μόνο Ιταλοί εκεί αλλα και ανθρωποι από άλλες χώρες που έρχονται αποκλειστικά για την επέτειο. Αξέχαστη εμπειρία, όχι μόνο για να δει κανείς την πίστα , και παράδειγμα του πως τιμώνται από ένα σοβαρό κράτος οι μεγάλοι πιλότοι