Χρόνια πολλά Octavia. Έγινε 20 και συνεχίζει.

Το αυτοκίνητο που έχει συνδεθεί όσο κανένα άλλο με τη νέα εποχή τηςSkoda, μπήκε στην τρίτη δεκαετία της ζωής του. Ο λόγος για την Octavia, τον κεντρικό πυλώνα της μάρκας από την Τσεχία, που έχει ξεπεράσει σε παραγωγή τα 5 εκατ. μονάδες στις διάφορες εκδόσεις αμαξώματος.

Στις αρχές του Απριλίου 1996 η Skoda παρουσίασε σε δημοσιογράφους του ειδικού Τύπου και ντίλερ της το νέο αυτοκίνητο, που έμελλε να γίνει το best seller μοντέλο της. Σε αυτό συνέβαλαν οι πλούσιοι χώροι της, η αξιοπιστία των μηχανικών μερών και η προσιτή της τιμή. Σήμερα η Octavia κατασκευάζεται στην έδρα της Skoda, στο εργοστάσιο του Μλαντά Μπολεσλάβ, ενώ για τις αγορές εκτός της Ευρώπης υπάρχουν γραμμές παραγωγής σε Κίνα, Ινδία, Ρωσία και Καζακστάν.

Πίσω στο 1996, η Octavia ήταν διαθέσιμη αρχικά με δύο κινητήρες βενζίνης (1.6 MPI με μόλις 75 ίππους και τον 1.8 20 V, απόδοσης 125 ίππων) και έναν diesel (τον 1.9 TDI, ισχύος 90 PS). Ακολούθησε το 1998 το λανσάρισμα της Octavia Combi, ενώ ένα χρόνο αργότερα το station wagon απέκτησε και τετρακίνητη έκδοση.

Η πρώτη γενιά της Octavia κατέγραψε 1,54 εκατ. πωλήσεις διεθνώς, ενώ η δεύτερη (από το 2004 έως το 2013) προσέθεσε 2,5 εκατ. πωλήσεις. Άλλο ένα εκατομμύριο Octavia τρίτης γενιάς κυκλοφορούν ήδη στους δρόμους.