Ιόνια Οδός με διόδια από τα μεσάνυχτα

Ξεκινάει από τα μεσάνυχτα η λειτουργία των σταθμών διοδίων του τμήματος «Α/Κ Αντίρριο – Α/Κ Χαλικίου» της Ιόνιας Οδού, στη θέση Κλόκοβα.
Σύμφωνα με τη Νέα Οδό, η ενεργοποίηση του σταθμού διοδίων γίνεται στο πλαίσιο του Ν. 3555/ 2007 (όπως αυτός τροποποιήθηκε με το Ν.4219/2013) που διέπουν τη Σύμβαση Παραχώρησης του έργου «Ιόνια Οδός». Η ζώνη χρέωσης που τίθεται σε εφαρμογή στο συγκεκριμένο τμήμα έχει μήκος 46,5χλμ. και περιλαμβάνει στην παρούσα φάση το μετωπικό σταθμό διοδίων Κλόκοβας και τους πλευρικούς σταθμούς διοδίων στον Α/Κ Μεσολογγίου.
Οι τιμές διοδίων τελών είναι ανά σταθμό και κατηγορία οχήματος οι ακόλουθες:

 

Κατηγορία Οχήματος
Τύπος Οχήματος Περιγραφή
Μετωπικά Διόδια Κλόκοβας
Πλευρικά διόδια Μεσολογγίου
Κατ. 1
Δίκυκλα, τρίκυκλα
2,05€
0,85€
Κατ. 2
Ελαφρά οχήματα
2,95€
1,25€
Κατ. 3
Φορτηγά, λεωφορεία και άλλα οχήματα με λιγότερους από τέσσερις (4) άξονες
7,45€
3,10€
Κατ. 4
Φορτηγά και άλλα οχήματα με τέσσερις (4) ή περισσότερους άξονες
10,40€
4,40€

 

Η εταιρεία αναφέρει ότι τιμή διοδίου τέλους καθορίζεται:
  • Σε κάθε μετωπικό σταθμό βάσει του συνολικού μήκους της ζώνης στην οποία ανήκει ο σταθμός.
  • Στους πλευρικούς σταθμούς εξόδου, βάσει του μήκους από την αρχή της ζώνης στην οποία ανήκει ο σταθμός μέχρι τον σταθμό.
  • Στους πλευρικούς σταθμούς εισόδου βάσει του μήκους από τον σταθμό έως το τέλος της ζώνης στην οποία αυτός ανήκει.
Σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν, χρήστης που πληρώνει διόδιο τέλος σε μετωπικό σταθμό να πληρώσει ξανά σε πλευρικό σταθμό της ίδιας ζώνης, στο ίδιο ταξίδι. Αντιστοίχως, σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν χρήστης που πληρώνει διόδιο τέλος σε πλευρικό σταθμό να πληρώσει και σε μετωπικό ή άλλον πλευρικό σταθμό της ίδιας ζώνης στο ίδιο ταξίδι.
Σήμερα σε κυκλοφορία έχουν παραδοθεί τα 182 χιλιόμετρα από τα συνολικά 196 χιλιόμετρα της Ιόνιας Οδού. Το εναπομείναντα 14 χλμ. από Πέρδικα Ιωαννίνων έως και Α/Κ Εγνατίας, θα παραδοθούν σε κυκλοφορία την Πέμπτη 3 Αυγούστου.
Οι μετωπικοί σταθμοί διοδίων που θα συναντούν οι οδηγοί στη διαδρομή από Αντίρριο έως Ιωάννινα θα είναι στην παρούσα φάση δυο: α) Κλόκοβας και β) Αγγελοκάστρου, καθώς επί της ουσίας, έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι 2 από τις συνολικά 4 ζώνες χρέωσης του αυτοκινητοδρόμου.
Μέσα στο επόμενο διάστημα, με τη λειτουργία των μετωπικών σταθμών Μενιδίου και Τερόβου και των πλευρικών Γαβρολίμνης, Άρτας και Γοργόμυλου θα ολοκληρωθεί το σύστημα χρέωσης της Ιόνιας Οδού.
Η εταιρεία επισημαίνει ακόμα ότι, εξαρχής η Νέα Οδός προσφέρει σε κάθε οδηγό, σε όλο το μήκος της Ιόνιας Οδού που βρίσκεται σε κυκλοφορία, μια σειρά υπηρεσιών οδικής ασφάλειας και εξυπηρέτησης όπως:
Α) 24ωρα Περίπολα Οδικής Ασφάλειας
Β) 4ψήφιο αριθμό Εκτακτης Ανάγκης 24ωρης λειτουργιάς, 1075
Γ) Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών στον αριθμό 2641 306 306
Δ) Δωρεάν Οδική Βοήθεια σε περιπτώσεις ακινητοποίησης.